KOREA
Kuchnia koreańska jest jedną z najzdrowszych na świecie, mimo to jest jeszcze mało znana w naszym kraju. W życiu Koreańczyków nadal jednym z ważniejszych składników jest ryż, ale wśród młodego pokolenia co raz częściej popularność przechodzi na zachodnie dania i fast food. Ryż zazwyczaj otoczony jest masą przystawek, takich jak: warzywa, zupy, potrawy jednogarnkowe i mięsa.
Do najbardziej popularnych rodzajów dań koreańskich należy zaliczyć:
Bap - ryż gotowany na parze z rozmaitymi dodatkami np.: orzechami, fasolą, a nawet płatkami owsianymi.
Bibimbap - to danie na bazie ryżu, który obłożony jest mięsem, warzywami oraz surowym jajkiem z dodatkiem ostrej pasty z chili.
Juk - to bardziej zawiesista potrawa na kształt owsianki przygotowywana z warzyw, fasoli, ryżu, grzybów, kurczaka itp
Guk - zupa podawana zazwyczaj gdy serwowany jest ryż, bazuje na rybach, mięsie oraz warzywach.
Jjigae to coś na kształt gulaszu, bardziej treściwego dania. Najbardziej znana wersja to gulasz podawany z dodatkiem sfermentowanej soi.
Jeotgal - dania o charakterystycznym słonym smaku nie zawsze akceptowalnym przez obcokrajowców spoza kontynentu. Potrawa bazuje na naturalnie sfermentowanych krewetkach, rybach i ostrygach.
Jeon - jest to przekąska na kształt naleśników z dodatkiem grzybów, dyni, mięsa lub owoców morza.
Jednym z najbardziej znanych koreańskich wyrobów jest kimchi. Jest to tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta pekińska, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia proszku z papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw, takich jak kimchi jjigae (zupa kimchi) czy kimchi bokkeumbap(smażony ryż z kimchi).
Komentarze